Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Ισότιμα είναι τα διπλώματα Α τάξης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού με τα πτυχία των ΤΕΙ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Υπουργός Ναυτιλίας σε γραπτή του απάντηση μετά από σχετική ερώτηση. Το παραπάνω ισχύει για τους εισακτέους στις Ελληνικες ΑΕΝ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-6 και εφεξής.
Όσον αφορά τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων καθώς και τη διαδικασία αναγνώρισης των εν λόγω διπλωμάτων με τα πτυχία των ΤΕΙ των αποφοίτων ΑΕΝ που εισήχθησαν πριν το 2005-6 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΣΔΕΝ) το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει καταρτίσει σχετικό σχέδιο Π.Δ το οποίο και έχει αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας για την από πλευράς του νομοτεχνική επεξεργασία.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα παρά της σοβαρές προσπάθειες τών φοιτητών τών ελληνικών ΑΕΝ δέν έχει εκδοθη ουτε καν το ΠΔ.για την ισοτιμια των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΝ με τα ΤΕΙ !!!!

Από το 2000 η Ναυτική Ακαδημία Βαρνας είναι ενεργό μέλος και συνιδρυτής της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Πανεπιστημίων (IAMU). Έχει τα πιστοποιητικά IMO (International Maritime Organization), ο οποίος ελέγχει την ναυτιλιακή εκπαίδευση παγκοσμίως

Η απόφοιτoι της Ναυτικης Ακαδημιας Βαρνας εχουν πτυχιο ΑΕΙ μηχανικου Πλοηγησης και μηχανολογου μηχανικου ΑΕΙ και αδεια Γ πλοιαρχου η μηχανικου απο το υπουργειο εμπορικης ναυτιλιας της Βουλγαρίας.συμφωνα με τα παγκοσμια αναγνωριμενα πρότυπα (STCW) του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (I.M.O.).

Η προσπαθεια ακαδημαικης αναγνωρισης και ισοτιμιας του πτυχιου της ΑΕΝ Βαρνας με τα πτυχια των Ελληνικων ΑΕΝ θα σημαινε ακαδημαικη υποτιμηση των πτυχιων της Ναυτικης Ακαδημιας Βάρνας απο ΑΕΙ BACHELOR σε πτυχιο Eλληνικης ΑΕΝ που δεν εχει αναγνωριστη ακαδημαικα ουτε ως ισoτιμο των ΤΕΙ.

Σχετικα με τα επαγγελματικα δικαιωματα αυτα κατοχυρωνονται συμφωνα με τα διεθνη προτυμα της εμπορικης Ναυτιλιας απο των παγκισμιο οργανισμο ναυτλιας.(stcw του I.M.O)

Οι απόφοιτοι της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας πού επιθυμούν να μετατρέψουν και να αναγνωρίσουν τήν άδεια τους την καταθέτουν στό ελληνικό υπουργείο ναυτιλίας καί εντος 3 εργασιμων ημερών παραλαμβάνουν την πιστοποίηση αναγνώρησης και μετατροπής της αδειάς τους,